HET LEVEN VAN EEN TOPSPORTER #4: JE LICHAAM – GROOTSTE VRIEND EN VIJAND

Het leven van een Topsporter, Vriend en Vijand

Zonder een goed functionerend lichaam is topsport bijna onmogelijk. Natuurlijk zijn er topsporters die met een handicap of belemmering goed kunnen sporten, maar dat is niet waar deze blog over gaat. Zonder een fit lichaam ben je minder waard, zonder een fit lichaam win je geen wedstrijden, zonder een fit lichaam doe je je werk niet goed.

GROOTSTE VRIEND EN VIJAND

Het is vanzelfsprekend dat het lichaam van een topsporter ontzettend belangrijk is. Met dat lichaam behaal jij je doelen en ben je heel wat waard. Het is dan ook belangrijk om goed voor je grootste vriend en vijand te zorgen, want anders kan dat je baan kosten. En niet alleen je baan: ook je grootste hobby! Topsport valt en staat met de gezondheid. Wanneer je ziek, zwak of misselijk bent kun je niet alles geven en het gevolg daarvan wil je niet te vaak meemaken. Het is niet alleen vreselijk voor jezelf, maar ook voor heel veel andere mensen, als: de coach (plus assistent coach), de spelers (team), de teamleider(s), de medische staf, de club en alle supporters daaromheen.

JE KUNT HET NIET ALLEEN

In de topsport ben je afhankelijk van veel mensen om je heen. Want, goed voor je lichaam zorgen kun je niet alleen. Voor iemand die zoveel van zijn of haar lichaam vergt is speciale kennis nodig. Zo komt er (bijna) dagelijks een fysiotherapeut om de hoek kijken om verschillende behandelingen te doen, is bij een EK, WK of de Olympische Spelen altijd een sportarts aanwezig en is ten aller tijde een mental coach beschikbaar. Samen met de mensen om je heen zorg je voor het lichaam. Alles om het lichaam niet je grootste vijand te laten worden.

Het leven van een Topsporter, Lichaam Vriend en Vijand, Jorn, lievelingsdingen.nl

Lees meer: Het leven van een topsporter #3: topsporter en vader zijn

DIGITALE SPORT GADGETS

Tegenwoordig zijn er fantastische gadgets waarmee verschillende informatie over het lichaam vastgesteld kan worden. Zo heeft Jorn een armband genaamd Whoop waarmee de hartslag de hele dag in de gaten wordt gehouden. Met deze informatie wordt berekend hoe je lichaam er aan toe is. In de app staat heel veel informatie, zoals: hoeveel slaap er nodig is om volledig te herstellen, hoeveel kcal er met de trainingen zijn verbrand of hoe fit het lichaam is. Veel informatie waar je als sporter veel aan kunt hebben!

JE GROOTSTE NACHTMERRIE

Natuurlijk hoop je dat de grootste nachtmerrie nooit werkelijkheid wordt: een blijvende blessure krijgen. Wanneer je een blessure oploopt wordt er gelijk actie ondernomen. Je wordt onderzocht door de fysiotherapeut en wordt waar nodig doorverwezen naar een sportarts of ziekenhuis. Wanneer de diagnose is gesteld hoop je natuurlijk op goed nieuws! Het zou toch niet zo zijn dat je nooit meer je sport kunt beoefenen, nooit meer je hobby kunnen uitvoeren, nooit meer kunt genieten van hetgeen dat je zo graag doet. Oké, daar moeten we gewoon niet te vaak bij stil staan. Laten we hopen dat je lichaam je grootste vriend blijft! Voor altijd.

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *