UITSTRIJKJE: WANNEER DIT NIET GOED IS

Uitstrijkje niet goed, mama, lievelingsdingen.nl

Vandaag publiceer ik een heel persoonlijke blog. Niet omdat ik zielig gevonden wil worden, niet omdat ik mensen bang wil maken, maar wel om mensen te informeren. Mijn wereld staat op dit moment op zijn kop en dat heeft één duidelijke reden: het uitstrijkje van afgelopen november was opnieuw niet goed.

UITSTRIJKJE TIJDENS ZWANGERSCHAP

Omdat ik dit als 25 jarige meemaak en hier nooit eerder bij stil heb gestaan, wil ik meer mensen hierover vertellen… Afgelopen jaar was een prachtig jaar met de geboorte van onze zoon Noud. Mijn zwangerschap verliep probleemloos en ik had werkelijk nergens last van. Ik vond het tot op het laatste moment niet zwaar en genoot daardoor elke seconde van mijn zwangerschap. Omdat wij een gedeelte van het jaar in Duitsland wonen en dus ook tijdens mijn zwangerschap daar waren, ging ik ook daar naar de Frauenarzt voor controles. Toen ik voor het eerst bij de Frauenarzt kwam werd ik van top tot teen onderzocht. Mijn bloed, ijzerwaarden, urine en gewicht werden gecontroleerd en er werd een CTG scan van 45 minuten gemaakt. Alles werd gecheckt. 👍

Lees meer: over mijn zwangerschap

UITSTRIJKJE JAARLIJKSE CONTROLE

Ook werd er bij mij een uitstrijkje gemaakt. In Duitsland worden alle vrouwen jaarlijks gecontroleerd op het HPV virus en de slechte cellen die dit kunnen veroorzaken. Het eerste uitstrijkje in augustus jl. was niet goed, er werden slechte cellen gevonden. Omdat dit tijdens mijn zwangerschap was kon er geen uitstrijkje met een borsteltje (cervix-brush) gedaan worden, omdat dit de baarmoedermond kan irriteren. Het advies was dan ook om 6 weken na mijn bevalling terug te komen voor een nieuw uitstrijkje, ik moest tenslotte toch bij de Frauenarzt zijn voor de nacontrole. Ook dit tweede uitstrijkje bleek niet goed te zijn.

PAP UITSLAG

PAP-klasse (Papanicolaou classificatie) geeft een beoordeling over het uitstrijkje. PAP 1 laat normale cellen zien: er worden geen afwijkingen geconstateerd. Bij PAP 2 zijn er kleine celafwijkingen te zien. Bij PAP 3a spreekt men van een matige dysplasie. Bij een matige dysplasie volgt een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor een vervolgonderzoek (colposcopie)PAP 3b is een ernstige dysplasie, hiervoor geldt ook een vervolgonderzoek. Bij PAP 4 is mogelijk sprake van cellen met kwaadaardige kenmerken (carcinoma in situ/CIS) en hiervoor geldt ook een doorverwijzing. Bij PAP 5 worden er kankercellen in het uitstrijkje aangetroffen. Dit kunnen kankercellen zijn afkomstig van een tumor in de cervix (baarmoederhals), uterus (baarmoeder) of eileider. De uitslag van mijn uitstrijkje was PAP 4.

EN TOEN?

Nadat in Duitsland PAP 4 was geconstateerd werd ik doorverwezen voor een vervolgonderzoek. Dit heb ik in Nederland gedaan, omdat ik mij daar op dat moment beter bij voelde. Ik wilde alles begrijpen wat er voor, tijdens en na het onderzoek werd gezegd. Bij het vervolgonderzoek zijn twee hapjes uit mijn baarmoedermond genomen om te onderzoeken. Van deze colposcopie en biopten heb ik niks gevoeld. Het is mij allemaal ontzettend meegevallen en dat was dan ook een opluchting. De gynaecoloog kon op dat moment niks bijzonders waarnemen en ging uit van een CIN I of CIN II uitslag.

CIN UITSLAG

De uitslag van het onderzoek van de biopten wordt aangeduid met een CIN I, CIN II of CIN III uitslag. CIN I: niet behandelen. Meestal verdwijnt deze afwijking vanzelf binnen 2 jaar. CIN II: ook deze afwijking verdwijnt bij jonge vrouwen vaak na een tijd vanzelf. CIN III: behandeling met lisexcisie of conisatie. Hierbij neemt de arts het hele gebied weg waar afwijkende cellen of weefsel in zitten. Bij mij werd CIN III geconstateerd. Een lisexcisie was de volgende stap en een paar dagen nadat ik de uitslag binnen had kon ik al in het ziekenhuis op de afdeling Gyneacologie terecht. Een lisexcisie is een behandeling waar een kegelvormig stukje weefsel uit de baarmoedermond en baarmoederhals wordt gehaald. Dit wordt met een dunne metalen lis weggebrand. Ook van deze behandeling heb ik nauwelijks wat gevoelt.

EN NU?

Na twee weken kreeg ik telefonisch de uitslag van de gynaecoloog. “De uitslag is goed”, is wat ze als eerste zei. Ze legde uit dat er in het weefsel CIN II en CIN III is gevonden. Daarnaast is er een plekje dat ze in de gaten moeten houden, omdat dit verder naar binnen is gegroeid. Het had natuurlijk erger gekund, dat ben ik me heel goed bewust, maar ik had gehoopt dat met de lisexcisie alles weg was. Over 3 maanden wordt opnieuw een uitstrijkje gedaan om te kijken hoe dit bewuste plekje zich ontwikkeld.

WAAROM DEEL IK DIT?

Waarom schrijf ik deze blog? Ik ben nog maar 25 jaar en je verwacht niet dat je op jonge leeftijd dit mee moet maken. Baarmoederhalskanker begint met het HPV virus dat simpelweg door het doen van een uitstrijkje geconstateerd kan worden. In Nederland wordt dit pas vanaf je 30ste gecontroleerd. Naar mijn mening is dit veel te laat. Vrouwen kunnen dit virus al op jonge leeftijd krijgen en wanneer je lichaam dit niet zelf opruimt, kunnen slechte cellen zich ontwikkelen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Als ik niet zwanger was én ik woonde niet voor een deel van het jaar in Duitsland, wist ik tot op de dag van vandaag helemaal niks. Een heel gek idee!

Stay Healty! 🍀

Dit vind je misschien ook leuk:

14 reacties

  1. De leeftijd van 30 moet echt naar beneden en de frequentie moet omhoog. Je voelt er eigenlijk niks van, als het foute boel is, daardoor is het een sluipmoordenaar. Zelf doe ik 2 vliegen in 1 klap, het spiraaltje wisselen en meteen het uitstrijkje. Dan hoef je maar 1x in de 5 jaar ongemakkelijk te liggen. Mocht het weinigen naar vaker controleren, dan sta ik als een van de eerste in de rij.

  2. Jemig meis wat heftig… Ik vind het zo onwijs knap dat je dit durft te delen! Alleen maar goed dat je dit doet! Hopen op het beste, ik wens je veel liefs en gezondheid toe met je mooie gezinnetje xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *