VERSCHILLEN TUSSEN SPANJE, NEDERLAND EN DUITSLAND – ONZE ERVARINGEN

Verschillen Nederland, Spanje, Duitsland, lievelingsdingen.nl

Tot 2014 hebben wij samen in het mooie Utrecht gewoond. Daarna zijn wij voor twee waterpolo seizoenen naar het Spaanse Barcelona verhuisd. Vervolgens zijn wij naar het Duitse Hannover verhuisd en dat is de plaats waar wij nog steeds woonachtig zijn. De waterpolo seizoenen duren gemiddeld 8 maanden en daaromheen zijn wij nog regelmatig in Nederland. Wij hebben van het Spaanse leven mogen proeven en doen nu onze Duitse ervaringen op. Maar wat zijn nou de grote verschillen? Ik schreef eerder al een artikel over de verschillen tussen het wonen in Nederland en Barcelona.

BEGROETEN & MENSEN

In Nederland waren wij gewend om mensen die wij goed kennen met knuffels en 3 kussen te begroeten. Mensen die wij nog nooit eerder hadden gezien gaven wij vaak een hand. Soms ging dit ook gepaard met 3 kussen, maar dat was afhankelijk van de situatie. In Spanje was dat even wennen. We werden door de Spanjaarden met 2 kussen begroet. En niet alleen wanneer je de mensen goed kende. Een begroeting doe je met 2 kussen en dus ook wanneer je je voorstelt. Spanjaarden zijn uitbundig. Toen we in Duitsland kwamen was het opnieuw even wennen. En stiekem moet ik nog steeds wennen. Mensen begroeten doen ze hier met een knuffel. Een kus geven zoals wij dat kennen doen ze eigenlijk nooit. Natuurlijk heb ik al een aantal keren de fout gemaakt door mensen met 1 of 2 kussen te begroeten. Het is gewoon weer opnieuw schakelen, haha. Duitsers zijn over het algemeen wat stugger en dat is een enorm verschil met de Spanjaarden. Ik denk dat wij Nederlanders daar een beetje tussenin zitten. In Nederland gaat het er minder stug aan toe, maar is het nog niet te vergelijken met de Spanjaarden.

LEVENSSTIJL

De levensstijl is totaal verschillend. Nederland en Duitsland liggen qua levensstijl het dichtst bij elkaar. Carrière maken is (vaak) het belangrijkst, alles moet snel (sneller, snelst), je neemt de gesmeerde bammetjes voor de lunch graag mee, ‘s ochtends ontbijt men graag gezond om de dag goed te beginnen, eten doe je ‘s avonds rond een uurtje of 18:00, afspreken met vrienden en familie is vaak van te voren afgesproken en in een drukke week hoort een strakke planning – zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is. In Spanje gaat het daarentegen iets anders. Men is daar gemiddeld niet zo van een strakke planning. Mensen spreken vaak spontaan met elkaar af en eten laat op de avond thuis of buiten huis, ook daar is geen strakke planning voor. Werk is natuurlijk belangrijk, maar er zijn belangrijkere zaken in de wereld. Het ontbijt bestaat voor het gemak vaak uit een glas (chocolade)melk met een ontbijtkoekje of iets simpels en de lunch is een warme maaltijd dat weleens een menu del dia buiten de deur betekent. Tranquilo is een goed woord om de levensstijl te omschrijven.

Verschillen Nederland, Spanje, Duitsland, lievelingsdingen.nl

SCHOON, SCHONER, SCHOONST

In Barcelona en in de steden waar wij in Nederland gewoond hebben was het altijd erg schoon. Het is ons niet specifiek opgevallen dat er afval, glaswerk, veel peuken of meer ongein op de straten te vinden was. Hier in Hannover is dat wel het geval. De straten zijn op z’n zachts gezegd niet schoon. Het is iets wat ons snel opviel en helemaal in vergelijking met het schone Barcelona. Daar werden de straten elke avond met man en macht schoongeveegd. Met een puppy in ons midden – dat werkelijk alles dat op straat ligt als een lekker maaltje ziet – viel het ons nog meer op. Je let goed op waar je loopt en met name wat je allemaal moet ontwijken, zodat je hond zich niet bezeert doordat hij met z’n poot in glas gaat staan. Gelukkig eet onze Wolf nu niet meer zomaar alles op en kunnen we rustig rond lopen, alleen blijft het verschil met de steden in Nederland een groot verschil. Natuurlijk zal het niet in elke Duitse stad zo zijn en zullen ook niet alle steden in Nederland en Spanje zo schoon zijn. Dit is puur wat ons opviel!

AFSPRAAK IS AFSPRAAK

In Duitsland is het pünktlichkeit best fijn. Als je een etentje hebt om 19:00 uur dan is iedereen op tijd, of misschien zelfs iets eerder. Het kan voorkomen dat je 5 minuten later bent, maar het is niet normaal als je zomaar een kwartier later komt zonder dit even te melden. In Nederland zijn we ook wel van ‘afspraak is afspraak’ dus wat dat betreft lijkt dit op elkaar. Als je later bent meld je dit vaak wel even. Spanje is ook daarin heel anders. In Spanje is het niet gek als je een kwartier later bent, hier kijken mensen niet gek van op. Toch is het iets waar ik me af en toe aan kon storen, omdat wij gewend zijn gewoon op tijd te komen. Waarom zou je een kwartier later komen? Dan had ik thuis ook nog wel het één en ander kunnen doen.

ETEN BUITEN DE DEUR

Het eten buiten de deur komt in Nederland en Duitsland aanzienlijk minder voor dan in Spanje. In Nederland en Duitsland gaan we vaak uiteten als er een speciale gelegenheid is. Ook kiezen we er in deze landen steeds vaker voor om, ook buiten de speciale gelegenheden om, buiten de deur te eten. De keuken is vaak tot een uur of 22:00 geopend, maar als je zo laat binnenkomt is het nog maar de vraag of er nog eten geserveerd kan worden. In Spanje is dat vaak geen probleem. Als je daar rond een uurtje of 22:00 binnenkomt kan er zeker nog eten geserveerd worden. Mensen eten hier later en dat betekent dat de keukens langer open zijn. Mede door de goedkope restaurants kiezen mensen er in Spanje dan ook vaak voor om buiten de deur te eten. Qua budget voor een lekkere maaltijd staat Nederland in dit rijtje bovenaan. In Nederland betaal je in verhouding tot Duitsland en Spanje veel meer voor het eten buiten de deur.

Verschillen Nederland, Spanje, Duitsland, lievelingsdingen.nl

ELK LAND HEEFT Z’N VOORDELEN EN NADELEN

Dit zijn enkel wat voorbeelden van de verschillen tussen landen en mensen. Natuurlijk is dit niet overal hetzelfde geval en kunnen we niet iedereen over één kam scheren. Elk land, maar ook elke stad heeft z’n voordelen en nadelen. We zijn enorm positief verrast door de verschillende culturen en vinden het geweldig hier meer over te weten te komen. Het op deze manier zelf ervaren zien we als een mooie ervaring. We kijken dan ook met veel plezier terug op onze tijd in Barcelona en genieten nu van het leven in Hannover. Het is niet te vergelijken met elkaar: zo verschillend! Desondanks bevalt het in beide steden goed en zijn we erg positief!

Dit vind je misschien ook leuk:

4 reacties

  1. Ik kom net terug van 5 dagen barelona en herken de dingen die je beschrijft zeker en dat al na enkele dagen. Fijn te lezen dat de mensen gewoon altijd zo zijn..:-)

    Stéphanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *